Att bli bra på livespel

Det finns två sätt att spela på sport om man är kund hos ett seriöst sportsbetting-bolag. Det ena sättet är att du spelar i deras vanliga pre event oddsutbud. Alltså du lägger ditt spel innan tennismatchen, fotbollsmatchen, bandymatchen eller vad det nu är för evenemang du tänkt spelat på börjar. Detta är det vanliga spelsättet och det som kom först. Det är också det som alltjämt är det populäraste alternativet. Sedan har du livebetting.

Live betting som format

Livebetting är alltså precis vad man kan tro att det är – spel som man lägger live medan sportevenemanget pågår. Det är en mer avancerad form av betting och det finns fler variabler att hålla koll på. Det som gör livebetting svårare är att oddsen rör sig. Om till exempel Real Madrid spelar mot Celta Vigo så kommer Real Madrid vara favoriter alla dagar i veckan. Låt oss säga att de skulle stå i 1.14 gånger pengarna innan matchen och att Celta Vigo skulle stå i 6.50 gånger pengarna. Så långt inget krångligt. Men låt oss därefter säga att Celta Vigo gör en rivstart och får in två mål mot Real Madrid. Då kommer oddsen som vid minut 0 var 1.14 på raka ettan och 6.50 på raka tvåan vara helt omkullkastat. Oddsen kanske nu skulle stå i 2.70 gånger pengarna på Real Madrid och 2.00 på Celta Vigo, beroende på vilken matchminut vi befinner oss i. Står det 0-2 i matchminut 88:a? Ja då skulle oddsen för Celta Vigo-vinst vara jättelåga och Real skulle stå väldigt högt. Oddsen rör sig hela tiden i livebetting och det är det som gör det svårt.

Konsten att livebetta

En regel att komma ihåg när det gäller allt spel på internet är att ju svårare och mer komplicerat spel där man spelar mot andra spelare, är att det blir lättare att vinna och samtidigt lättare att förlora. Låter det märkligt? Det är det inte. Tänk att ju fler olika variabler och element som du måste ta hänsyn till, desto fler potentiella misstag kan ske. Om du spelar mot andra spelare så handlar det alltså om att göra färre misstag än vad de gör. Eftersom tillfällen där spelare kan göra misstag presenterar sig oftare inom livebetting finns det en större möjlighet i det formatet att hitta en fördel mot andra. Om du kontinuerligt håller dig undan från att göra misstag samtidigt som dina motspelare gör upprepade sådana, så är du i en position där du kan vinna i det långa loppet. I livebetting så är det massans spel som styr oddsen. Om vi återgår till vårt exempel med Real Madrid och Celta Vigo så kanske väldigt många tror att Celta Vigo ska kunna hålla 0-2 efter minut 33. Du som mer insatt spelare kanske har en övertygelse att Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, James Rodriguez och company helt klart kommer övervinna kallduschen och skicka in minst tre bollar satsar då på att Real Madrid ska vända och vinna till ett överodds. Ett överodds är alltså när oddsen som erbjuds är högre än sannolikheten för att spelet ska gå in. Får du 3 gånger pengarna på Real Madrid att vända samtidigt som du tror att de kommer vinna i snitt 50 % av gångerna i det här läget så ska du spela. Om din uppskattning är rätt har du lagt spelet till ett överodds. Det kanske inte blir ett vinnande spel den här gången, men om du kontinuerligt spelar till överodds så har du en statistisk fördel och kommer vara en vinnande spelare i längden.